16 ianuarie 2019

În perioada 11-13 ianuarie 2019, a avut loc, la Abu Dhabi, reuniunea Adunării Generale IRENA, unde România a fost reprezentată de o delegație a Ministerului Energiei, condusă de secretarul de stat Robert Tudorache.

În perioada 11-13 ianuarie 2019, a avut loc, la Abu Dhabi, reuniunea Adunării Generale IRENA, unde România a fost reprezentată de o delegație a Ministerului Energiei, condusă de secretarul de stat Robert Tudorache.
În marja evenimentului, au fost organizate mai multe dezbateri ministeriale privind accesul universal la electricitate, dezvoltarea sustenabilă și transformarea prin inovație a sistemului energetic. În cadrul sesiunii plenare, au fost abordate aspecte privind geopolitica și tranziția energetică, beneficiile sociale și economice ale utilizării surselor de energie regenerabilă și hidroenergiei.
România, în calitate de președinte al Consiliului UE, a prezidat reuniunea de coordonare a SM UE în 11 ianuarie 2019, în care un aspect important al coordonarii l-a constituit numirea noului director general al IRENA și coordonarea statelor membre pentru susținerea candidatului european la șefia IRENA.
La sesiunea plenară a IRENA, din 13 ianuarie 2019, în urma votului exprimat de membrii Adunării Generale a IRENA, Francesco La Camera, oficial italian, a fost selectat pentru postul de director general al IRENA pentru o perioadă de 4 ani, înlocuindu-l în funcție pe actualul director general Adnan Z. Amin, care deține această poziție din 2011.
În 13 ianuarie 2019, secretarul de stat Robert Tudorache a susținut un discurs în deschiderea evenimentului European Union Energy Day on sectoral integration and the clean energy transition, în care a prezentat prioritățile României în sectorul energetic pe perioada președinției Consiliului UE și a subliniat nevoia de investiții pentru atingerea obiectivelor privind reducerea poluării și a accesului cât mai multor oameni la surse de energie.
”Problematica asigurării energiei pentru toți cetățenii, în linie cu politicile de protecție a mediului, trebuie să se axeze, în opinia noastră, pe trei direcții: securitatea energetică, sărăcia energetică și problemele de mediu cu care se confruntă fiecare țară în parte. Dar, pentru a atinge aceste scopuri, nu este suficient ca eforturile de combatere a efectelor schimbărilor climatice să fie făcute doar de statele membre ale UE, ci este nevoie de un efort la nivel global, al tuturor națiunilor. În același timp, pentru a ajunge acolo unde ne propunem, este nevoie să atragem investiții considerabile, iar o mare parte dintre acestea vor trebui să vină din sectorul privat. Tranziția energetică va transforma profund modelul economic actual și va avea efecte puternice la nivelul societății. Pentru ca această tranziție să aibă succes, este necesar ca provocările tehnologice inerente adaptării la noul tip de sistem energetic, dar și provocările la nivelul socio-economic să fie atent analizate”, a declarat secretarul de stat Robert Tudorache.