Eticheta Energetica

Noua etichetă energetică – Scop și beneficii

LABEL 2020 Scaneaza & Verifica dintr-o privire

Această aplicație web a fost dezvoltată de proiectul LABEL 2020 pentru consumatori. Suportă achiziționarea și compararea aparatelor din următoarele categorii – gratuit, independent și fără fundal comercial:
 

 • Frigidere și congelatoare
 • Frigidere pentru depozitarea vinului
 • Mașini de spălat
  Mașini de spălat-uscătoare
 • Mașini de spălat vase
 • Televizoare și afișaje electronice

Scanarea și verificarea vă oferă informații despre produsele enumerate pe eticheta energetică. Aceste date facilitează compararea aparatelor și puteți evalua mai bine costurile de funcționare și costurile totale estimate.

Comunicat de Presă
Eticheta energetică UE pentru produse a sprijinit consumatorii și cumpărătorii profesioniști în căutarea și selectarea produselor eficiente din punct de vedere energetic de mai bine de 25 de ani. În plus, eticheta a condus la dezvoltarea de produse inovatoare eficiente. Datorită ofertei și cererii de produse de economisire a energiei, consumul de energie și costurile energetice ale aparatelor au fost reduse dramatic.
Schema de etichetare A +++ / G utilizată în prezent a devenit mai puțin eficientă. Scala de etichete mixte care implică multe „+“ nu mai este foarte transparentă și majoritatea produselor se află deja în clasele de top 2-3 astăzi. Astfel, este dificil pentru consumatori să distingă cele mai eficiente produse.
Prin urmare, Uniunea Europeană a revizuit și optimizat eticheta în funcție de nevoile utilizatorilor. Noua etichetă care va fi introdusă în magazinele fizice și magazinele online începând cu 1 martie 2021 va include doar clasele de etichete de la A la G. Nivelurile pentru cursuri vor fi actualizate periodic.
Care sunt noile caracteristici esențiale ale noii scheme de etichetare?
Va exista o singură scară comună pentru toate produsele, inclusiv numai clasele A până la G. Nu vor mai exista extensii la clasele A +.
Eticheta va fi legată de o nouă bază de date a produselor din UE printr-un cod QR. Baza de date oferă informații suplimentare despre produse pentru toate produsele etichetate pentru cumpărători, comercianți cu amănuntul, precum și pentru supravegherea pieței.
Ce etichete vor fi noi în 2021?
Introducerea noilor etichete va fi aranjată treptat în funcție de reglementările specifice UE. În 2021 vor fi implementate noi etichete în magazinele fizice și magazinele online pentru următoarele 5 grupe de produse:

 1. Frigidere și congelatoare de uz casnic
 2. Mașini de spălat și mașini de spălat
 3. Mașini de spălat vase
 4. Televizoare și afișaje
 5. Surse de lumină

Pentru grupul de produse aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă (cunoscute și sub denumirea de frigidere și congelatoare comerciale) va fi implementată o etichetă complet nouă, care va fi totuși relevantă doar pentru sectorul profesional de vânzare cu amănuntul. Această etichetă nu va fi vizibilă pentru consumatorii casnici.
Pentru alte grupe de produse etichetate, cum ar fi aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe, aspiratoarele, încălzitoarele de apă etc., noile etichete vor fi puse în aplicare de îndată ce reglementările UE relevante vor fi în vigoare.
Introducerea pentru aceste grupuri de produse este așteptată începând cu 2022.
Principalele caracteristici ale noii etichete energetice
Care sunt principalele diferențe între eticheta veche și cea nouă?

 • Noua etichetă folosește o scară uniformă A-G pentru toate produsele. A +++ / A + nu va mai exista
 • În colțul din dreapta sus al etichetei este introdus un QR-Code care va oferi o legătură directă cu baza de date a etichetelor Comisiei Europene, sprijinind transparența și o supraveghere mai ușoară a pieței de către autoritățile naționale.
 • Consumul de energie al produselor este prezentat într-un mod mai proeminent și uniform în secțiunea de mijloc a etichetei
 • Partea inferioară a etichetei conține diferite pictograme care informează despre caracteristicile selectate ale produsului.
 • Mai multe pictograme sunt identice cu cele din vechea etichetă, unele au fost revizuite și câteva au fost introduse recent

Ce altceva trebuie luat în considerare pentru noile etichete?
Pictograme

 • Majoritatea pictogramelor din vechea etichetă vor fi folosite și în noua versiune. Cu toate acestea, unele pictograme au fost ușor adaptate și câteva au fost introduse recent (de exemplu, eficiența energetică în modul HDR pentru televizoare și afișaje, timpul de spălare pentru mașinile de spălat)

Baza de date a produselor UE și codul QR
Prin lege, toate produsele etichetate energetic vor fi înregistrate în noua bază de date a produselor UE (EPREL) de către producători / furnizori. Baza de date oferă informații suplimentare despre produs care nu sunt incluse pe etichetă și este împărțită în două secțiuni pentru grupuri țintă diferite:

 • Secțiunea pentru supravegherea pieței: Această secțiune este accesibilă numai autorităților de supraveghere a pieței. Datele incluse aici sunt destinate în principal sprijinirii și facilitării activităților de supraveghere a pieței.
 • Secțiune pentru consumatori, cumpărători profesioniști, comercianți cu amănuntul și alți utilizatori: secțiunea publică este de așteptat să fie disponibilă din vara anului 2020. Până în martie 2021 vor fi furnizate date despre produse referitoare la vechea etichetă (actuală).