Declarațiile de presă ale ministrului Energiei, Victor Grigorescu, referitoare la soluțiile pentru Complexul Energetic Hunedoara

Declarațiile ministrului Energiei, Victor Grigorescu, referitoare la soluțiile pentru Complexul Energetic Hunedoara, în cadrul conferinței de presă de vineri, 22 aprilie

„După cum știți, când am preluat mandatul, la Complexul Energetic Hunedoara erau cereri de insolvență într-un număr foarte mare, cu o posibilitate de a intra imediat în faliment. În 4 luni, dacă este să calculăm de la momentul în care a început acest proces, de la începutul anului, ideea de a salva Complexul Energetic Hunedoara a fost, ca să nu spun o obsesie, una dintre preocupările cele mai importante ale mele, ale echipei mele.
Ne-am asumat cu toții un drum anevoios, destul de complicat, dar cred că ne-am asumat, până la urmă, un drum corect. Un drum care să meargă la salvarea acestui Complex și la identificarea unei soluții care să fie sustenabilă.  Am început cu Comitetul de mine pentru că mi s-a părut că trebuie să abordăm prolema mineritului, în general, nu numai la Hunedoara, pornind de la o evaluare corectă și de la o evaluare care să vină din zona de profesionalism, din zona de tehnicitate.
Prima premisă pentru Hunedoara a fost rolul ei în sistemul energetic național. După cum știți, Hunedoara este situată într-un nod al sistemului energetic, într-o zonă în care avem foarte puțini producători. Practic, Hunedoara ajută la decogestia Sistemului Energetic Național, injectând energie către partea de nord a țării, în loc să o transportăm pe toată din centrele mari de producție din sud, către Transilvania. Și acest lucru trebuie primul înțeles, de ce problema Complexului Energetic Hunedoara nu este o problemă socială, așa cum s-a discutat în toți acesti ani, ci este o problemă de securitate a sistemului.
Știți, probabil, că inelul de 400 kV a Transelectrica nu este finalizat, este un proiect pe termen lung, probabil spre prima parte a următoarei decade acest inel va fi finalizat. Însă, până la finalizarea acestor lucrări complexe, grupurile de la Deva și Paroșeni continuă să aibă un rol extrem de important în echilibrarea și decongestionarea rețelei, inclusiv pentru a permite lucrări de modernizare la rețea.
Complexul este situat într-o zonă importantă pentru securitatea și stabilitatea sistemului, ajută în partea de descongestii și concluzia acestor lucrări ale comitetului de minerit și analizei pe care am făcut-o împreună cu colegii de la Transelectrica și cei din Comitetul pentru mine a fost că aceasta este prima idee pe care trebuie s-o evaluăm.
Concluzia este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul în Paroșeni și unul în Deva. Estimarea este că aceste două grupuri ar putea să sigure, împreună, 400 de MW și acestor grupuri ar trebui să le asociem două mine, cele două mine pe care le-am identificat ca find viabile din cele 4 care funcționează în momentul de față.
Și am făcut două scenarii ca să ne convingem că vorbim de viabilitate: un scenariu fără retehnologizări și un scenariu cu o retehnologizare și investiții. În ambele scenarii, două mine – Livezeni și Vulcan – sunt considerate a fi cele viabile. Alte două mine – Lonea și Lupeni – ar urma, astfel, să intre într-un program de închidere, program deja existent în Valea Jiului și care este agreat cu Comisia Europeană.
Mai este un lucru pe care l-am evaluat. S-a tot discutat de-a lungul vremii dacă grupurile de la Complexul Energetic Hunedoara pot funcționa exclusiv cu cărbune din import. Răspunsul la această întrebare este „Nu!” După cum știți, în această iarnă am funcționat exclusiv cu cărbune indigen. Acesta este motivul pentru care spunem, din nou, că funcționarea producției miniere în Valea Jiului nu este o problemă socială, este o problemă de securitate energetică, o problemă tehnică, atât timp cât grupurile nu pot funcționa cu cărbune exclusiv din import.
Prețul pe care noi l-am calculat pentru extracția cărbunelui din minele românești este comparabil cu prețul plătit pe cărbunele de o calitate asemănătoare, adus din import. Astfel, calculul arată că putem face performanță în aceste condiții.
E foarte important, după evaluarea tehnică făcută în Comitetul pentru minerit, ne-am mai stabilit un obiectiv foarte important și anume ca structura viabilizată să fie construită de asemenea manieră încât să funcționeze eficient de la început. Nu are niciun rost să creăm o companie care să înceapă cu pierderi.
Ceea ce am făcut astăzi este să setăm premisele de la care pornim și contextul tehnic, planul de afaceri dacă vreți să-i spunem așa, în care pornim. Vorbim deci, de o problemă de securitate energetică și nu de o problemă socială. De aceea e important ca noua structură să pornească pe o zonă de eficiență de la început, astfel încât să nu ajungem unde a ajuns Complexul Energetic Hunedoara, după doar 3 ani, cu datorii uriașe.”