În data de 11 iulie 1996 s-a realizat prima conectare la Sistemul Electroenergetic Național a Unității 1 CNE Cernavodă. La 2 octombrie același an Unitatea 1 a atins puterea nominală, iar la 2 decembrie 1996 a intrat în exploatare comercială. România a intrat astfel în rândul țărilor producătoare de energie nucleară cu prima centrală nuclearoelectrică din Romania, cea de la Cernavodă.

Totuși, istoria energeticii nucleare în România a început în anii ’60, când primul colectiv de centrale nucleare creat în cadrul Institutului de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) a început să studieze tehnologiile și filierele existente la acea dată, inițiind și primele studii de amplasament pentru prima centrală nuclearoelectrică în România, Cernavodă. O opțiune fermă este luată abia în 1977 când, la nivelul guvernelor României și Canadei, a fost încheiat Acordul de cooperare în domeniul utilizării energiei nucleare în scopuri pașnice. Studiul de fezabilitate elaborat în comun va conduce la alegerea în 1978 a reactorului nuclear de tip CANDU-6 cu uraniu natural drept combustibil și răcit și moderat cu apă grea, proiectat de Atomic Energy of Canada Limited și a amplasamentului Cernavodă ca puncte de plecare în construirea programului energetic românesc.

În 1990, Unitatea 1 era realizată în proporție de 45%. În același an, la cererea Guvernului României o delegație internatională de experți ai Agenției Internațioale pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a venit la Cernavodă pentru a inspecta lucrarea. Raportul a ieșit pozitiv, dar a inclus și câteva recomandări. Ca urmare a recomandărilor făcute, fosta Regie Națională pentru Electricitate – RENEL,  a încheiat în august 1991 cu consorțiul AAC, format din AECL Canada și ANSALDO Italia, contractul de management pentru finalizarea și punerea în funcțiune a primei unități nucleare de la Cernavodă.

Pe data de 11 iulie 1996 Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a emis primul Megawat, iar la 2 octombrie în același an, Unitatea 1 a atins puterea nominală, urmând ca la 2 decembrie să intre în exploatare comercială. În anul 2006, cantitatea de energie electrică produsă în cadrul Societății Naționale „Nuclearelectrica”, prin Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, a fost de 5,631 milioane MWh, producție-record în cei zece ani de exploatare comercială, din care 5,177 milioane MWh au fost livrați în sistemul național. Odată cu intrarea în exploatare comercială a Unității 2, în 2007, „Nuclearelectrica” asigură circa 18% din producția de energie electrică a României.

Proiectul Cernavodă constituie cea mai importantă realizare în sectorul energetic în țările din Estul Europei și, totodată, inițiativa cea mai relevantă de asistență managerială și tehnică din partea Occidentului pentru a asigura un nivel de securitate și siguranță în sectorul nuclear conform cu obligațiile internaționale prevăzute în actele și tratatele din domeniul nuclear la care România este parte.

Sursa: Nuclearelectrica.ro, Agerpres.ro

 

Departamentul de Comunicare, Ministerul Energiei

Direcția de Relații Publice, Comunicare și Protocol Tel: 021/ 407 99 21 E-mail: comunicare@energie.gov.ro

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.
Type: OAuthException
Code: 10
Please refer to our Error Message Reference.